Χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο -Ποιες θέσεις ανοίγουν το επόμενο διάστημα (λίστα)

Στον… φετινό χορό προσλήψεων, την αρχή κάνει το υπουργείο Παιδείας καθώς όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος φιλοδοξεί να «ανοίξει» την πόρτα των μόνιμων διορισμών στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διορισμό 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

ΒΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΩ

H εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας σε πρώτη φάση αφορά την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών για το επόμενο έτος και σε δεύτερη άλλες 5.250 προσλήψεις. Υπάρχει δε και μια τρίτη φάση άλλων 5.250 προσλήψεων τη σχολική χρονιά 2021-2022. Συνολικά, ο υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει τον αριθμό των 15.000 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών για την επόμενη τριετία και έχει δηλώσει ότι θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τις 5.250 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι ο αριθμός των υποψήφιων εκπαιδευτικών για το σύνολο των 15.000 θέσεων που θα προσφέρει το υπουργείο Παιδείας πιθανότατα θα φτάσει τις 150.000.

Πάντως, με βάση το νέο σύστημα διορισμών που έχει ανακοινώσει υπάρχουν τρεις πυλώνες μοριοδότησης των υποψηφίων: α) η προϋπηρεσία ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός, έως και τους 120 μήνες, με μία μονάδα για κάθε μήνα, β) τα ακαδημαϊκά προσόντα με μέγιστο τα 120 μόρια και γ) τα κοινωνικά κριτήρια (δηλαδή αριθμός των τέκνων με τρεις μονάδες για κάθε τέκνο και η αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου με είκοσι μονάδες).

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας υπολογίζει ότι περίπου το 30% των υποψηφίων θα έχει κάποια προϋπηρεσία, ενώ για τις πρώτες προσλήψεις εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο τις λεπτομέρειες της διαδικασίας θα τις περιγράφει η προκήρυξη που θα εκδώσει το ΑΣΕΠ.

Για τις δυσπρόσιτες περιοχές, θα προσμετράται μόνο η πραγματική προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία (οι εκπαιδευτικοί που στελέχωσαν τις περιοχές αυτές έχουν ενισχύσει τη θέση τους στη σειρά κατάταξης για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτών και κατά συνέπεια και τη μοριοδότησή τους). Η παραμονή του εκπαιδευτικού στον τόπο του πρώτου μόνιμου διορισμού θα είναι υποχρεωτική για 2 χρόνια. Μετά τα 2 χρόνια θα μπορεί ο εκπαιδευτικός να αιτηθεί μετάθεση ή απόσπαση. Επιπλέον της ανωτέρω υποχρέωσης παραμονής για 2 χρόνια στον τόπο διορισμού, οι εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν στην Ειδική Αγωγή θα υποχρεούνται να παραμείνουν για 5 χρόνια χωρίς δικαίωμα μετάθεσης ή απόσπασης στη γενική εκπαίδευση.