Επεκτάθηκε και έβδομη συλλογική σύμβαση εργασίας -Αυξήσεις για χιλιάδες εργαζόμενους

Άλλη μία συλλογική σύμβαση, η έβδομη κατά σειρά  επεκτάθηκε στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανά την επικράτεια.

Αυτή τη φορά αφορά των κλάδων των υπαλλήλων ξενοδοχείων και η απόφαση ελήφθη σήμερα Δευτέρα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς 50.000 και πλέον εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου.

Αιτία το γεγονός ότι από τους 113.000 εργαζόμενους που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, μόνο οι 60.000 καλύπτονταν έως τώρα από τη συγκεκριμένη σύμβαση. Οι υπόλοιποι πρόκειται να καλυφθούν από τους όρους της κλαδικής σύμβασης, μόλις η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράψει την απαραίτητη απόφαση. Έτσι, η σύμβαση θα καθίσταται εφεξής, γενικώς υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), είτε όχι.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Εργασίας, σημείωσε:

«Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την απόφαση για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Η συγκεκριμένη σύμβαση καλύπτει συνολικά περίπου 114.000 ξενοδοχοϋπάλληλους και αποτελεί τη μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τη διαδικασία ελέγχου σε όλες τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους.

Η Κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των όρων εργασίας τους.»

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 20 Αυγούστου όταν δηλαδή έληξε το τελευταίο μνημόνιο και ξεκίνησε το δικαίωμα στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χουν επεκταθεί άλλες έξι συμβάσεις. Πρόκειται για τις συμβάσεις στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, των ναυτιλιακών πρακτόρων, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των τραπεζών, καθώς και για τις τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία των νομών Χανίων και Λασιθίου.(πηγή)