Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ( NLP)

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι μία τεχνική μέθοδος που ξεκίνησε από την Καλιφόρνια τη δεκαετία του εβδομήντα από τους R.Bandier και G.Grinder που συμβάλλει στην κατανόηση των ατομικών αναγκών του ανθρώπου, αλλά και των διπλανών του, στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Τι σημαίνει όμως ο όρος (NLP); Το (νεύρο) έχει αναφορά στο νευρικό σύστημα, καθότι ο εγκέφαλος είναι υπευθυνος για τα ερεθίσματα που παίρνει από το εξωτερικό περιβάλλον όπου  και  τα επεξεργάζεται. Οι σκέψεις μας θετικές ή αρνητικές τροφοδοτούνται από την επικοινωνία με τον εξωτερικό κόσμο, αλλά και την επαφή μας με τους άλλους. Η γλώσσα αποτελεί εργαλείο έκφρασης, με τον προφορικό και γραπτό λόγο, αλλά και με τις κινήσεις μας, τις εκφράσεις μας, τη λεγόμενη γλώσσα του σώματος. Ο προγραμματισμός είναι η αλληλοεπίδραση του νευρικού και γλωσσικού συστήματος,. Αυτός ο συνδιασμός δημιουργεί τα προσωπικά μας θέλω, αλλά και τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους. Αυτή η μέθοδος διδάσκεται από εξιδικευμένους θεραπευτές, μέσα από σεμινάρια ή διαλέξεις.

Ένας θεραπευτής (NLP) μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να αποκτήσουμε τις δυνατότητες που επιθυμούμε ή που μας λείπουν ως ιδιοσυγκρασίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Αυτοπεποίθηση, αναγνώριση και κατανόηση του τρόπου σκέψης του εαυτού μας αλλά και των άλλων. Χειρισμό δύσκολων καταστάσεων, διευθέτηση αντίθετων απόψεων, επιτυχία συμφωνιών, προσαρμοστικότητα. Χρησιμοποήση του μυαλού μας, αναγνώριση της σκέψης των άλλων, με σκοπό την αποτελεσματικότητα των σχεδίων μας.Να μιλήσουμε τη γλώσσα των ακροατών μας. Να καλλιεργήσουμε την ψυχική μας ανάταση. Να έχουμε ευελιξία στο χειρισμό των προβλημά των μας.

Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί βασικές θεωρίες από το χώρο του μάρκετινγκ, από την ψυχολογία, τα μαθηματικά και τους Η\Υ. Είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία απόκτησης μιας πιο εύκολης καθημερινότητας, στην απόκτηση στόχων που μας φαίνονται ουτοπική ή  ξένοι γιατί δεν έχουμε φανταστεί τον εαυτό μας διαφορετικό από αυτό που είναι και από αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε εμάς.

Θα προχωρήσουμε σε ένα παράδειγμα υπό τη μορφή μιας ιστορίας: Ας υποθέσουμε πως μια γυναίκα  είναι μόνη και επιθυμεί  ένα σύντροφο στη ζωή της, αυτό πως μπορεί να το αποκτήσει; Όχι με παθητικότητα αλλά με ενεργητικότητα. Έχετε ρωτήσει ξεκάθαρα τον εαυτό σας τι θέλει; ‘Εχετε απαντήσει με ειλικρίνεια; Δεν χρειάζονται περίπλοκα σχήματα  όπως θέλω να έχω ένα καλό σύντροφο που να με αγαπάει και να με φροντίζει. Διατυπώστε την επιθυμία σας σε ενεστώτα χρόνο: Έχω ένα καλό σύντροφο που με αγαπάει και με φροντίζει. Δείτε τον εαυτό σας  με τον σύντροφο των ονείρων σας, δώστε εικόνα στην φαντασία σας.

Ταυτόχρονα απαντήστε και στις εσωτερικές σας ερωτήσεις; Γιατί θέλετε έναν καλό σύντροφο; Είχατε στο παρελθόν μια τέτοια σχέση; Αν δεν είχατε σκεφτείται στο κοντινό σας περιβάλλον, ποιος το έχει καταφέρει. Είναι τα πρώτα βήματα, καταστρώστε μια στρατηγική, όπως όταν λύνετε ένα σοβορά σας πρόβλημα. Σίγουρα εκεί έξω, στο περιβάλλον όπου κινήστε υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θα συντονίζεται μαζί σας. Θέλω να ελπίζω πως σας βοηθήσαμε κάπως να καταλάβεται πως λειτουργεί η μέθοδος NLP. Για περισσότερα απευθυνθείτε στους ειδικούς.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com